Ez egy sokat vitatott kérdés. Nem is lehet igazán letenni a voksot, elfogultság nélkül, egyik mellett sem. Ki az olajra esküszik, ki az akrilra.
Jómagam is, az akvarelles kezdetek után, először az akrillal próbálkoztam. Vizes bázisú, gyorsan szárad, ami nagy előnye, de ugyanakkor hátránya is. Mivel szinte azonnal elkezd száradni, nehezebb eldolgozni, oszlatni, ha elrontottuk, nem tudjuk visszaszedni, csak egy következő réteggel javítani. Érdemes figyelembe venni, hogy száradás után sötétedik, ezért javasolt egy árnyalattal világosabb tónusokat használni, hogy a kívánt végeredmény ne okozzon csalódást. Persze, lehet belekeverni egy kis száradás lassítót, így több időnk lesz pepecselni vele, de gyakorlattal feleslegessé válik. Akrillal festeni jó gyakorlás azoknak, akik napokig, hetekig szoktak festegetni egy képet, mindenképpen rákényszerít a gyorsaságra. Már amennyiben célunk a gyorsaság.
Az olaj ezzel szemben napokig szárad. Ha belekeverünk a festőszerbe egy kis szikkatívot, úgy felgyorsul ez az idő, akár másnap már vihetjük fel a következő réteget. Több komponens szükséges egy olajfestéshez, nem elég egy kis víz a tálkában. Festőszer, petróleum, mosószappan. Eleinte ijesztő, és nehéznek tűnik, de megmászva az első akadályokat, őrült szerelembe lehet esni vele. Az összes nagy festményt a történelemben olajjal festették… már csak azért is, mert az akril XX. századi találmány.
Mindazonáltal, pompásan kombinálható a kettő. Ha nem “alla prima”, vagy “wet on wet”, festünk, és nem szeretnénk napokig várni, a háttér megfestése után, úgy kezdhetünk akrillal, majd száradás után folytathatjuk olajjal. Nagyon praktikus pl. plein air festéskor, vagy ha szorít a határidő (és/vagy türelmetlenek vagyunk).
Szerintem érdemes kipróbálni magunkat mindkettőben, és az után dönteni, vagy letenni a voksot az egyik mellett. Bár, nem biztos, hogy egyáltalán kell-e voksolni, hiszen mindkettő pompásan megfér egymás mellett.

Akril vagy olaj?

4 thoughts on “Akril vagy olaj?

 • 2019-03-29 at 23:54
  Permalink

  Kezdő vagyok. Mit jelentenek az alábbi kifejezések?
  alla prima
  wet on wet
  plen air

  Válasz
 • 2019-03-29 at 23:57
  Permalink

  Mit jelentenek az alábbi kifejezések?
  “alla prima”, vagy “wet on wet”;
  plein air festés;

  Válasz
 • 2019-03-30 at 00:08
  Permalink

  Érdekelne, hogy az akril festést vásznon kívül, milyen papírra lehet festeni? Minőség, márka, vastagság és egyebek figyelembe vételéve, mit ajánlotok?l

  Válasz
 • 2019-04-03 at 21:20
  Permalink

  Kedves Magdolna,
  Mindhárom fogalom, a festőkurzusaink elméleti oktatásának részei, melyek magyarázata több helyet és szót érdemel, mint egy blog hozzászólás. Jelen blog témája az Akril vagy olaj?, nem a festészeti alapfogalmak tisztázása.
  Annyit elárulhatok, hogy az alla prima és a wet on wet, ugyanazon fogalom két különböző nyelven, a plein air pedig természetben festést jelent.
  Akrilt én nem javaslok semmilyen papírra festeni, a réteges festés nem igazán szereti az oldódó alapot, márpedig akrillal rétegesen festünk, a papír pedig elázik olyan vastagságú festékréteg alatt. Papírra pasztellel, akvarellel, szénnel, grafittal stb dolgozunk.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük