Egyik kedvenc mondásom, hogy ha én egyszer dúsgazdag festő leszek ( ez itt humornak is ütős ), akkor első dolgom lesz egy főállású ecsetmosó segédet alkalmazni.
Ugye, festeni szeretünk. Kit nyugtat, kit izgat, van, aki elábrándozik közben, van, amikor monoton, de mindent összevetve, maga az alkotás folyamata mesés. Akár akrillal festünk, akár olajjal, akár akvarellel, gyakran enni, inni is elfelejtünk, csak festünk, és festünk. Ez pontosan ezért, és pontosan így csodálatos.
Ám, amikor kissé kimerülten, felállunk az állványtól, és befejezzük aznapra a festést, ránk zuhan az eszköz tisztítás súlya. Akrilnál és akvarellnél ez kevésbé idő és munkaigényes, bár főként az akrilnál, alapos, bő vízben célszerű elmosni az ecseteket, mert ha az akril beleszárad, akkor onnan nincs visszaút: azt bizony már csak szép, íves, kukába dobással orvosolhatjuk. Az alapos mosás alatt értem a folyó víz alatti többszöri öblítést is, hiszen a szennyes, festékes vízben, kis kavargatás nem meríti ki az ecsetmosás fogalmát. Addig kell mosni, amíg az öblítő víz teljesen tiszta lesz.
Olajfestésnél egy kicsit bonyolultabb a folyamat. Nekem az a módszer vált be a legjobban, amikor festés után, nedves törlőkendővel alaposan kitörlöm a festéket az ecsetekből, beleállítom, egy befőttes üvegben tárolt petróleumba, majd langyos/meleg folyó víz alatt, a klasszikus mosószappannal tisztára mosom. Ez a legritkább esetben ússza meg egyetlen szappanozással, többször is át kell mosni vele, szintén mindaddig, amíg az öblítővíz nem folyik át kristálytisztán.
Néhány ecsetnél ez pár perces folyamat, de ha lusták vagyunk, és nap-nap után csak gyűjtjük a petróleumban áztatott ecseteket, mindig halogatva a mosást, akkor bizony, előfordulhat, hogy egy órát is görnyedünk a mosogató felett, ecseteket mentve. Azért mentve, mert ennyi ideig mosatlanul, petróleumba áztatva hagyni őket, igazi ecsetgyilkos. Mint tudjuk, a művészecset nem olcsó mulatság, és nincs az az ecsetmennyiség, amit egy festő túl soknak mondana. Érdemes karban tartani az eszközeinket, mert meghálálják.
Arról nem is beszélve, hogy az ecsetmosás a festés része. Az előkészület, a festékek kinyomása, az állvány szerelés, majd a végén ecsetmosás, paletta letakarítása, mind az alkotás folyamatához tartozik. Egyik a másik nélkül nem megy.
Hacsak, nem leszünk dúsgazdag festők, akik ecsetmosót alkalmaznak…

Ecsetmosás

8 thoughts on “Ecsetmosás

 • 2018-03-25 at 09:18
  Permalink

  Sosem gondoltam erre hogy ez fontos és hogy ennyire😁

  Válasz
 • 2018-04-08 at 16:46
  Permalink

  Hasznos tudnivaló ez, kérem! Amíg nem tudtam az ecsetmosás tudományát, bizony sok ecsetem nagyívű kukába dobással végezte be életútját. Köszönettel tartozom Zsilip-es oktatóimnak e pénztárca-kímélő tudás megszerzéséért. Köszönöm! 🙂

  Válasz
 • 2018-04-27 at 12:44
  Permalink

  Nagyon hasznos infó, csak annyit tennék hozzá, hogy olajfestés után én a háztartási napraforgó olajban áztatom az ecseteket.

  Válasz
  • 2018-07-12 at 08:14
   Permalink

   Meddig és hogyan tovább? Köszönöm.

   Válasz
 • 2018-07-12 at 08:15
  Permalink

  Én most terpentines áztatás után trisós vízben áztattam őket, elég jó zsír/olaj oldó hatású.

  Válasz
 • 2018-09-07 at 19:06
  Permalink

  Én úgy tudom, hogy fontos a lakkbenzines vagy terpentines mosás is, a szappanos mosás előtt, mert a festőszerben lévő lakkot csak így lehet eltávolítani.

  Válasz
  • 2018-09-10 at 14:43
   Permalink

   Erre való a petróleum, ami szintén oldja a festőszerben lévő lakkot. Amíg egy háztartási boltban, nagyjából 1000-1500 Ft körüli áron kapható egy liter petróleum, és újra felhasználható ( hagyjuk egy éjszakát leülepedni a festékzaccot, a tiszta petróleumot átöntjük egy másik üvegbe, és újra használjuk), addig mindenképpen a petróleum a gazdaságosabb (sokat festek, mégis egy liter petróleum évekig elég). Úgy a lakkbenzin, vagy a terpentin, horror áron kapható, ecsetet mosni benne pazarlás, de kinek a pap, kinek a papné. 🙂

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük