image_printNyomtatás

Ez egy sokat vitatott kérdés. Nem is lehet igazán letenni a voksot, elfogultság nélkül, egyik mellett sem. Ki az olajra esküszik, ki az akrilra.
Jómagam is, az akvarelles kezdetek után, először az akrillal próbálkoztam. Vizes bázisú, gyorsan szárad, ami nagy előnye, de ugyanakkor hátránya is. Mivel szinte azonnal elkezd száradni, nehezebb eldolgozni, oszlatni, ha elrontottuk, nem tudjuk visszaszedni, csak egy következő réteggel javítani. Érdemes figyelembe venni, hogy száradás után sötétedik, ezért javasolt egy árnyalattal világosabb tónusokat használni, hogy a kívánt végeredmény ne okozzon csalódást. Persze, lehet belekeverni egy kis száradás lassítót, így több időnk lesz pepecselni vele, de gyakorlattal feleslegessé válik. Akrillal festeni jó gyakorlás azoknak, akik napokig, hetekig szoktak festegetni egy képet, mindenképpen rákényszerít a gyorsaságra. Már amennyiben célunk a gyorsaság.
Az olaj ezzel szemben napokig szárad. Ha belekeverünk a festőszerbe egy kis szikkatívot, úgy felgyorsul ez az idő, akár másnap már vihetjük fel a következő réteget. Több komponens szükséges egy olajfestéshez, nem elég egy kis víz a tálkában. Festőszer, petróleum, mosószappan. Eleinte ijesztő, és nehéznek tűnik, de megmászva az első akadályokat, őrült szerelembe lehet esni vele. Az összes nagy festményt a történelemben olajjal festették… már csak azért is, mert az akril XX. századi találmány.
Mindazonáltal, pompásan kombinálható a kettő. Ha nem “alla prima”, vagy “wet on wet”, festünk, és nem szeretnénk napokig várni, a háttér megfestése után, úgy kezdhetünk akrillal, majd száradás után folytathatjuk olajjal. Nagyon praktikus pl. plein air festéskor, vagy ha szorít a határidő (és/vagy türelmetlenek vagyunk).
Szerintem érdemes kipróbálni magunkat mindkettőben, és az után dönteni, vagy letenni a voksot az egyik mellett. Bár, nem biztos, hogy egyáltalán kell-e voksolni, hiszen mindkettő pompásan megfér egymás mellett.

image_printNyomtatás
Akril vagy olaj?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük