Budavári István János /Ipari formatervező, nyugdíjas de aktív művésztanár, művészetoktatási szakértő/

 

1968-ban végeztem a Magyar Iparművészeti Főiskola Formatervező tanszékén.

A Ganz-Mávag Mozdony Vagon és Gépgyár ösztöndíjasaként, diplomafeladatom a DVM 10 típusú 2700 LE diesel villamos mozdony 1973-ban megvalósult. Pályám is e gyárban indult, mozdonyokat motorvonatokat és különféle vasúti járműveket terveztem. 1971-től a Budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola Játék és Animáció készítő szakosztályán tanítottam először művésztanárként, majd ennek a szakosztályvezetőjeként. A forma- és játéktervezés területén óraadóként oktattam a Magyar Iparművészeti Főiskolán és A Nyugat Magyarországi Egyetemen. Több előadást tartottam.

A Játék tárgytervezés területén elméleti és gyakorlati kutató munkát végeztem. Tagja vagyok A Kiss Áron Magyar Játék Társaságnak. Otthonos vagyok az animáció oktatásának területén is. Tanári munkám közben a Művészeti Alap tagjaként folyamatosan teljesítettem különböző formatervezői és grafikai megbízásokat. Több elméleti munkám és publikációm van és sok kiállításon szerepeltek már munkáim.

Szakmai elismeréseim közül megemlítek néhányat: 1992 “Magyar Védjegy Egyesület Kitüntető Oklevél”, 1989 “Formatervezési Nívódíj Oklevél”, 1987 “Formatervezési Nívódíj” és tanári munkámért: 2014 “Játékszerek Anno Díj”,  2010 “Apáczay Csere János Díj”, 2009 “Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Örökös Tanára” oklevél.

Jelenleg is aktív tervezőként működök, szakértőként dolgozok, írok és tanítok, mert szeretném továbbadni sokszínű tapasztalataimat és megszerzett ismereteimet.

További információk Budavári István Jánosról….

Tanítványaim képei: