Gasztonyi Kálmán /Festőművész, Művészeti vezető,  Gasztonyi olajfestészeti iskola vezetője, oktató/

 

Gasztonyi Kálmán festészetének elemzése

Tájkép, csendélet, zsánerkép, női akt, portré – Gasztonyi Kálmán festészetét első benyomásra műfaji eklekticizmus jellemzi. Festészetében nem tematika, hanem magas szintű technikai kivitelezés teremt koherenciát. Sajátos hiperrealizmusa nem a konceptuális művészetre és nem az akcióművészetre reflektál, hanem szenzibilitásából és szinte gyermeki igazságkereséséből fakad.

Olajfestékkel vászonra és falapra fest. Ecsetkezelésén, kolorizmusán, műveinek fény – árnyék kontrasztján az itáliai és flamand mesterek beható tanulmányozása tükröződik. Szigorúan szerkesztett kompozícióiba gyakran beemeli a pop – art kultúra termékeit: női magazinok képeit, katalógusok illusztrációit, kommersz filmek jeleneteit, – ezzel lehetőséget adva az ironikus, allegorikus értelmezésre. Ez az eljárás különösen markáns bibliai témájú képeinél, ahol az ikonográfia nyelvének megújítása a tét. Az amerikai fotórealistákhoz hasonlóan, örömmel merül el az anyag és a felület részleteiben. Márványlapokról készült sorozata szabad asszociációra készteti a befogadót.

A portréfestészet a XXI. századra devalválódott a műfaji hierarchiában. A trash partifotók korában, Gasztonyi Kálmán nem titkolt célja visszaállítani az emberi arc és ezzel a portrékészítés méltóságát.

Honlapja:
www.gasztonyi.com

Képei: